2. 12. 2012

Legendární maďarská Omega oslavila v Praze padesátku

Omega, maďarská rocková skupina, jejíž sláva už za socialismu daleko přesáhla hranice východního bloku, oslavila půlstoletí svého fungování. Jako finále svého Omega rhapsody tour si maďarští hudebníci vybrali Prahu. Navzdory padesátinám živoucí legenda jakoby nestárla. János Kóbor, frontman se zářivou hřívou, vypadal jako maďarský David Coverdale.

Zleva: Tamas Szekeres (kytara), János Kóbor (zpěv), Katy Zee (baskytara). U bicích Ferenc Debreczeni, u kláves László Benkő. Nalevo: symfonický orchestr.






Koncert doprovázel symfonický orchestr. Hity Omegy tak zněly ještě lépe. Představení odstartoval  orchestr písní stále ještě bez hudebníků. Napětí a vzrušenou atmosféru rozčísl svým rázným nástupem János Kóbor. Spolu s ním přiběhli i ostatní hudebníci a vypálili energickou skladbu Babylon. Dech se tajil.


Omega na koncertě zahrála své největší hity, mezi nimi například Mozgó Világ, Kemény játék nebo Léna. Písnička Léna otevírala první přídavek. Publikum se ale s jedním nespokojilo. Umělci se vrátili podruhé a na výslovné přání fanoušků konečně zahráli Gyöngyhajú lány, kterou známe v počeštěné verzi od Aleše Brichty jako Dívku s perlami ve vlasech.

Ačkoliv Omega už odehrála závěrečnou skladbu, publikum zůstávalo na svých místech a vytrvale tleskalo až o té doby, než se kapela vrátila na pódium znovu, potřetí. Třetí přídavek už nebyl v plánu. Ve snaze ale nezklamat fanoušky ještě naposled János Kóbor se svoji skupinou zahrál nejznámější Gyöngyhajú lány.

Video: Nem tudom a neved v podání orchestru



Koncert byl nádherný. Neočekávala jsem, že uvidím Omegu hrát naživo. Neváhala jsem, když oznámili, že budou v Praze. Symfonický orchestr zážitek ještě posílil. Velký sál v Lucerně byl skvěle nazvučený. Dirigent orchestru byl vtipálek. Několikrát v průběhu představení se přikrčil vedle kytaristy a na svou taktovku zahrál jako na vzdušnou kytaru.

Fakt, že hudebníci mají za sebou desítky let dlouhou hudební kariéru, vůbec nebyl znát. Možná díky stejně zářivým kudrnatým vlasům zpěváka, možná proto, že János Kóbor prostě opravdu nestárne. Maďaři také pogratulovali svým českým kolegům, kapele Olympic, která také slaví 50 let.

Maďarština naplnila sál 


Ačkoliv v průběhu padesátileté historie skupina nahrávala své písničky v angličtině, všechny skladby na koncertě zazněly ve svém mateřském jazyce, maďarštině.

Maďarština nezněla jenom z pódia. Svoji oblíbenou kapelu si přijeli poslechnou fanoušci nejen z Česka a Slovenska, ale také z Maďarska. Když jsem se následně dostala až k pódiu, cítila jsem se jak v Budapešti.  Nemohla jsem ani provolávat hesla s dalšími fanoušky, protože byla maďarsky. Jediné, co z maďarštiny ale umím, je text písně Babylon. :)

Omega se loučí.

Skupina zahrála v sestavě: János Kóbor (zpěv), László Benkő (klávesy), Ferenc Debreczeni (bicí), Tamas Szekeres (kytara), Katy Zee (baskytara). Překvapením pro mě bylo, že nevystoupil také György Molnár, který ve skupině na kytaru hraje od roku 1967.  Mladá baskytaristka Katy Zee, která s Omegou hraje od roku 2011, svou přítomností také překvapila. Tak mladá členka v kapele, která slaví 50 let, byla nečekaným, přesto příjemně oživujícím elementem.
 

Přídavek: Gyöngyhajú lány


Žádné komentáře:

Okomentovat