30. 1. 2013

Jak hlasovat vícekrát na voličský průkaz? Je to téměř nemožné


O voličské průkazy byl před první přímou volbou prezidenta v Česku rekordní zájem. Zažádalo o něj 700 tisíc voličů. Objevily se ale také obavy a spekulace, že s průkazy je možné hlasovat několikrát. "Na voličské průkazy lze hlasovat vícekrát," dokonce tvrdil mluvčí KohoVolit.eu Kamil Gregor. Není to ale pravda. Přesto se ale hlásí voliči, kteří vědí, jak na to. Jak je to možné?




Mýtus 1: Průkaz vám zůstane i po volbě


Pravdou je, že neexistuje centrální evidence průkazů. Člen volební komise ale průkaz odebere, jakmile na něj odvolíte. Není proto možné s jedním průkazem obejít několik komisí a vhodit tak třeba i desítky hlasů. Jestli se někdo setkal s tím, že mu komise průkaz nezabavila, je to čistě pochybení jednotlivého člena komise.

Mýtus 2: Jednou bez průkazu, podruhé s ním


Není možné vyřídit si voličský průkaz a následně volit bez něj, přestože jste třeba i ve svém volebním okrsku.

Před volbou si vyřídíte voličské průkazy na obě kola. Úřad vám koneckonců automaticky má vydat průkaz pro první i druhé kolo. Jenže pak zjistíte, že na druhé kolo budete už doma, tak se tam rovnou vydáte odvolit. Jaroslavu Hanákovi se přesně tohle stalo. "Dnes jsem ovšem volil už ve svém okrsku, tedy bez voličského průkazu, který mi tak zůstal," napsal Hanák.  

Jelikož jsem byla ve stejné situaci, s průkazem a občankou v kapse jsem se vydala vyzkoušet komisi ve svém okrsku. Tvářila jsem se „jakože nic“, ale na jmenném seznamu voličů jsem byla vyškrtnutá a u mého jména stála poznámka: „žádost o VP.“

Pokud tedy pan Hanák opravdu odvolil a jeho komise po něm průkaz nechtěla, je to opět chyba konkrétní komise.

Ochranné prvky chybí


Hlavní slabina voličských průkazů spočívá v nedostatku ochranných prvků. Jsou vytištěné na obyčejném pevnějším papíře, jaký koupíte v každém papírnictví. Jedinou známkou pravosti je razítko a podpis úředníka, který průkaz vydával. Kdo tedy vlastnil kvalitnější barevnou kopírku, dokázal by velmi důvěryhodně průkaz reprodukovat.

Volební komise po zprávách o možnosti podvodu s průkazy začaly podezřelé kousky „ověřovat“ navlhčením. Pokud se podpis propiskou a nebo razítko daly trochu rozmazat, jednalo se o originál. 
V případě, že komise svoje pochybnosti o pravosti nezažene ani po navlhčení, musí zavolat policii, která rozhodne, zda se jedná o padělek. 

Ale pozor – kdo by se rozhodl průkaz okopírovat, dopustil by se padělání a pozměnění veřejné listiny. To, že dokument nemá dostatečné ochranné prvky, neznamená, že je možné ho padělat. 

Jediný způsob, jak tedy volit vícekrát, je namnožit si průkazy, obejít s nimi různé komise a doufat, že na to nikdo nepřijde. Pokud by na to ale někdo přišel, hrozí vám pak třeba i tříleté vězení.  


2 komentáře:

  1. možnost 1 a 2 nikdo nikdy netvrdil. Voličský průkaz si můžete okopitovat. Nebo si ho necháte poslat datovou schránkou a komisi dáte papír s potvrzenim, co si vytisknete. a něm není ani razítko. s pozdravem kamil gregor

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za komentář. Datovou schránku jsem vůbec nevzala v potaz. M.

    OdpovědětVymazat