22. 2. 2013

I neúspěch může být pozitivní věc. Motivuje Karel Obluk začínající studenty k podnikání

Studenti všech vysokých škol mohou se svými startupy soutěžit v novém ročníku eClubu. Autoři vítězného nápadu získají stipendium a také speciální cenu, kterou je cesta do USA. „Je pro mne velkou výzvou probudit v mladých lidech podnikatelskou dravost,“ vysvětluje Jan Šedivý, organizátor eClubu.

Video: Zahájení eClubu, Karel Obluk





Soutěž pro studenty a začínající podnikatele eClub startuje své páté kolo. Eclub (Entrepreneurs Club) v úterý večer zároveň zahájil sérii přednášek, které jsou určeny studentům všech vysokých škol.

Jako první letošní řečník vystoupil Karel Obluk bývalý ředitel ve firmě AVG Technologies, která se zabývá bezpečností počítačů. Obluk se v loňském roce podílel na tom, že AVG jako první první původem česká firma na newyorskou burzu NYSE.

Obluk se snažil studenty motivovat, ale zdůraznil i úskalí podnikání. „Nápad je jen 25 procent úspěchu. Zbytek představuje tvrdou práci, jak firmu dostat na trh a dále zvětšovat,“ řekl Obluk. Vzápětí ale dodal, že by se studenti neměli bát ani neúspěchu, jde totiž o pozitivní věc. „Neúspěch je zkušenost, ze které se musím poučit. To ale platí nejen pro startupy,“ vysvětlil Obluk.



Projekt eClub vznikal pod střechou pražského Českého vysokého učení technického (ČVUT), s novým ročníkem organizátoři zařídili také nové prostory. „Pro lepší komfort přednášejících i posluchačů se organizátorům podařilo zajistit konání přednášek v novém prostoru Era svět na pražském Jungmannově náměstí,“ vysvětluje Libuše Petržílková, PR manažerka katedry kybernetiky, která eClub pořádá.

Záštity a vedení podnikatelského klubu se ujal Jan Šedivý. Po 18 letech, kdy pracoval pro IBM a pak Google postupně v New Yorku, Praze a Curychu, se opět vrátil do Prahy na ČVUT, aby tam se studenty z Fakulty elektrotechnické sdílel své zkušenosti.

„Je pro mne velkou osobní výzvou přiblížit zde mladým lidem problematiku zakládání startupů a probudit v nich podnikatelskou dravost,“ vysvětluje svoji motivaci Šedivý. „Proto jsem velmi rád, že můžeme už popáté přivítat přátele eClubu a velmi se těším na nové nápady, se kterými naši posluchači přijdou,“ dodává Šedivý.

Podnikatelská soutěž pro všechny studenty


Eclub totiž kromě přednášek přináší hlavně možnost soutěžit se svým podnikatelským nápadem. I soutěž je otevřena všem vysokoškolákům, kteří v průběhu letního semestru utvoří týmy a v květnu představí svoje plány na startup. Ty pak posoudí odborná porota a rozhodne, zda právě jejich nápad získá stipendium na rozvoj. „Vítězové páté série se potom mohou těšit i na speciální cenu, kterou je cesta do USA,“ popisuje Petržílková.

Jeden z projektů, které v eClubu v minulosti uspěly, vedl Jan Moskalyk, student medicíny na Karlově univerzitě. „Eclub byl jenom začátek, jenom dveře do předsíně světa, který jsem si předtím ani nepředstavil,“ popsal Moskalyk svůj start s aplikací Avocado, která měla pomáhat diabetikům hlídat jejich dietu a hladinu cukru.

Streamování videa


Všechny přednášky eClubu budou online přenášeny. Sledovat je bude možné buď přímo na internetu nebo jako projekci na některých vysokých školách po republice. „Velmi mnoho si taktéž slibuji od streamování do vybraných škol v regionech, neboť i tam můžeme pomoci začínajícím projektům a to je naším hlavním posláním,“ doplňuje Šedivý.

Soutěž eClubu financuje Evropská unie. Konkrétně jej podporuje Praktická akademie IT znalostí, která platí pronájem prostorů a organizaci. Stipendium pro výherce soutěže pak hradí nadace ČVUT Media Lab, která se věnuje podpoře rozvoje pokročilých technologií, inovací a technického vzdělávání v České republice.

Žádné komentáře:

Okomentovat