20. 7. 2013

USA road trip, Great Smoky Mountains National Park: Medvědi a žádný signál

Dva dny v americkém národním parku Great Smoky Mountains přinesly nádhernou přírodu, příjemné ochlazení, ale i hrozbu medvědů a odříznutí od signálu a civilizace. Naučili jsme se, že Američané se vydají na horskou tůru klidně i v žabkách a medvěda se zbavíte tak, že ho křikem zastrašíte.

Adéla, Lukáš, já, Petřík, Jirka a náš stan. 

Brzo ráno po noční jízdě z Washingtonu jsme přijeli do národního parku Great Smoky Mountains National Park. Vyhlídli jsme si kemp Elkmont, ale udělali jsme zásadní chybu – nerezervovali jsme si ho. Člověk by řekl, že kemp s asi 250 místy ke stanování bude mít jedno místečko na noc až dvě volné. Tak to tady ale v sezóně nefunguje. Rezervace plácku je zadarmo, takže ji využívá každý a zároveň ji nikdo nebere moc vážně. 

Postavili jsme si stan a za chvíli jsme se dozvěděli, že se správci spletli a dané místo není volné. Museli jsme tedy krkolomně stan přenášet na vedlejší plácek. Ten měl být jediným místem v celém kempu, kde bylo volno alespoň na jednu noc. Jak se ukázalo později, na naše původní místo, ani na dalších třicet jiných, nikdo nepřijel.

Proto tedy do kempu jedině s rezervací. Správcům ale bylo líto, že nám způsobili takovou komplikaci a nechtěli po nás, abychom za noc platili. Ušetřili jsme tak asi 20 dolarů. 

Tři dolary za sprchování


Sprchy v kempu nebyly. Zajeli jsme se tedy po noční cestě osprchovat do asi tři míle vzdáleného soukromého kempu, který vymoženost (teplé sprchy) měl. Tady jsme zaplatili zatím asi nejabsurdnější poplatek – 3 dolary za použití jedné sprchy, která trochu připomínala stáj, ale sprchovalo se v ní skvěle. 

Kemp Elkmont byl skvěle udržovaný, vybavený piknikovými stolky i ohništi. Kromě sprch ale nebyl k dispozici ani signál. Byli jsme úplně odříznuti od civilizace jak v Elkmontu, tak v celém parku. Nemohli jsme hledat cestu na mapách v mobilech, nemohli jsme se podívat na předpověď počasí, (což se později ukázalo jako klíčové), nedalo se napsat svým blízkým, že jsme v pořádku, nebo si zavolat pomoc. 

Na tůru v žabkách


Pro první den jsme raději zvolili odpočinkovou trasu k vodopádům – Laurel Falls Trail, která měla jen 1,3 míle jedním směrem. Byla to zřejmě nejjednodušší stezka v okolí. Byla totiž frekventovaná jako průměrná ulice. 

Američané na tůře v přírodě.

Před cestou jsem si přečetla brožuru, která radila, že mám mít pevnou obuv, repelent, píšťalku, kdybych se ztratila, balíček první pomoci a zásobu energetického jídla a pití. Trochu ve mně vyvolalo obavy, zda jsme na trasu připraveni jen v teniskách a bez píšťalky. Davy Američanů se ale vydávaly na trasu jen v žabkách a někdo před sebou tlačil i kočárek s batoletem. 


Dva medvědi na 1 čtvereční míli 


Park Great Smoky Mountains obývá asi 1 600 medvědů černých, což představuje asi dva medvědy na jednu čtvereční míli. Druhý den jsme zvolili delší trasu, smyčku tvořenou z cest – Jakes Creek Trail, Cucumber Gap Trail a Little River Trail. Medvědy jsme vyhlíželi, ale (naštěstí) jsme žádného neviděli. V parku žijí i sobové, ale těch je zde pouze 163 jedinců. Jednou už je totiž lidé lovem vyhubili. 

Medvědí hrozbu zde ale turisté berou vážně. V kempu vás pokutují 75 dolary, když necháte na u stanu neuklizené jídlo nebo odpadky. Všechny potraviny musí být v uzavíratelných boxech a uklizené v kufru auta, aby je medvěd neucítil. V příručce dokonce psali, že medvědi se naučili rozpoznávat, jak zabalené jídlo vypadá. Proto nestačí jen hermeticky uzavřít, ale musí být schované tak, aby ho medvěd neuviděl. 

Všechny odpadkové koše jsou uzavíratelné na speciální zámek, aby do nich medvěd nemohl. Nepřibližujte se k medvědům na méně než 50 yardů – hlásají cedule na každém kroku podél turistických tras. Pokud ale medvěda přece jen uvidíte, nesmíte se k němu přibližovat. Možná si vás totiž nevšimne, možná vás nechá být. Stačí pouze odejít pryč, ale pořád po očku sledovat, zda medvěd nekráčí za vámi. 

Tamní medvědi se normálně živí různými bobulemi a dalšími lesními plody. Musejí jich ale sníst mnoho, aby se nasytili. Mimo to žerou také maso. Pokud se medvěd opravdu vydá za vámi, útěk nepomůže. Medvěd může vážit od 200 do 600 liber a jedinou šancí je ho zastrašit křikem či hlasitým hovorem. 

Dešťová sprcha 


Za prvních pár dní v Americe jsme nezažili teploty nižší než 30 stupňů. Bylo tedy velmi příjemné, když bylo v horách trochu chladněji (25-28 °C), přesto ale jasno a velmi vlhko. O to víc nás překvapila prudká bouřka, která nás zasáhla první večer. Z čistajasna se přihnalo pár mraků, pár blesků a hromů a ve vteřině se strhl ohromný liják. Pochopila jsem, že sprchy v kempu nejsou vlastně ani potřeba, po tom, co jsem na dešti uběhla asi metr a půl a byla jsem mokrá až na kůži. 

Po dvou nocích v New Yorku, jedné v Baltimoru, jedné ve Washingtonu a jedné na cestě jsme se ale nakonec vyspali úplně dorůžova na čistém vzduchu, příjemném chladu a v klidu lesů národního parku Great Smoky Mountains.

Žádné komentáře:

Okomentovat