26. 7. 2013

V USA je bezedný kelímek každý a obyčejná voda vždycky zdarma

V Česku se podává voda z kohoutku i za 35 korun. V USA za jeden nebo dva dolary dostanete nápoj, který si můžete libovolně během jídla doplňovat, a ještě k tomu vodu zadarmo.



Voda z kohoutku je v amerických restauracích a fast foodech samozřejmostí. Číšník vám ji bez váhání přinese s ledem, brčkem a někdy se zeptá, jestli byste neměli chuť také na trochu citrónu. Jakmile potom vidí, že vám voda dochází, okamžitě ze džbánu dolije další. 

Voda z kohoutku je v USA pitná všude jako v Česku a není ostuda se jí napít. Na každém rohu jsou „napáječky“, které jsou vidět ve filmech třeba na chodbách škol. Najdete je ve Washingtonu přímo u Capitolu nebo v kempu v národním parku uprostřed lesů. 

Skoro nikde se neprodávají dvoulitrová balení vod, jak jsme zvyklí z Česka. Jediná balená voda, kterou tady koupíte, je v malých půllitrových lahvičkách. V amerických filmech a seriálech mají ledničky vydatnou zásobu těchto pitíček a každá návštěva vždy dostane jedno pro občerstvení. 

Balená voda je totiž hrozně levná. Zatímco v Česku stojí malá Bonaqua v automatu klidně 15 korun, tady vyjde na 3 koruny. 

Bezedný nápoj? Samozřejmost


V Česku se stalo KFC průkopníkem „gastronomie“, když nabídlo svůj bezedný kelímek. Tady je bezedný kelímek každý. Za dolar nebo dva si dáte kolu nebo jakoukoliv limonádu a je úplně automatické, že si během jídla můžete nápoj libovolně přidávat – ať už sami, pokud jste ve fast foodu, nebo ho doplní číšník.

Žádné komentáře:

Okomentovat