12. 8. 2013

Salt Lake City: Mormonský Vatikán a americké Mrtvé moře

„Navštívit Salt Lake City a nepodívat se na Temple Square je jako jet do Říma a neprohlédnout si Vatikán,“ říká paní Anne v turistickém centru. Salt Lake City je menší městečko v horách, které je centrem mormonské víry, Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, a leží na břehu známého Great Salt Lake, které se svou slaností téměř vyrovná Mrtvému moři.

Great Salt Lake, Antelope Island

Na Temple Square uprostřed Salt Lake City je kromě mormonského chrámu, knihovny a turistických center také restaurace, kde se podává klasická mormonská kuchyně. Vše je domácí a čerstvé. Turkey pot pie je snad jedním z nejlepších jídel, která jsem za měsíc v Americe ochutnala. Jídla se podobají anglické kuchyni a za osm dolarů si dáváme skvělý oběd. Návštěvu centra zakončíme varhanním koncertem. Královský nástroj, který pochází z roku 1860, má dnes více než 11 tisíc píšťal.

Turkey pot pie

Mrtvé moře v Americe


Uprostřed Great Salt Lake leží Antelope Island. Z centra města nám stačí necelá hodina, abychom se na něj dostali. Cesta vede po souši mezi vyschlými pláněmi, vstupné pro jedno auto stojí deset dolarů. Na cípu ostrova je pláž, obrovská a písčitá. Je na ní překvapivě málo lidí, možná dvacet, a překvapivě mnoho much. Když po pětiminutové chůzi jemným rozpáleným pískem překonáme celou pláž, vcházíme do hejna malinkatých mušek, které žijí na břehu slané vody.

Odložíme pantofle, které okamžitě zmizí pod mrakem drobného hmyzu. Nad vodou už ale nepoletuje nic, plytké jezero je prohřáté a hlavně plné soli. Tělo skutečně na hladině plave úplně bez námahy. Nádech mě vynese o pár centimetrů výš, výdech zase jemně ponoří zpátky. Jen tak se vznáším na vodním povrchu, bez pohybu, rozhlížím se po prosolených pláních, které v dálce střídají hory. Skvělý pocit naruší jen trocha vody, která mi šplouchne do pusy. Neskutečně slané.

Great Salt Lake, Antelope Island

Po hodinové koupeli odháníme hejno mušek, které se zabydlelo na naší obuvi. Než překonáme pláž zpátky k autu, kůže stihne proschnout. Krystalky soli rychle vytvářejí mapy, které při doteku ručníků škrábou. Naštěstí i v takové na první pohled divočině jsou za čtvrťáky teplé sprchy. Umytí vyrážíme na cestu, další cíle: Rocky Mountain National Park a Chicago.

Žádné komentáře:

Okomentovat