16. 5. 2013

Soutěž start-upů: Kdo se stane vítězem eClubu?

Večer proběhne vyhlášení vítězů studentské start-upové soutěže eClub (Entrepreneurs Club). Mám pár tipů, kdo by se mohl umístit na prvních, (a kdo na posledních,) místech. Vítězný tým dostane na svůj projekt 40 tisíc, druhý 30 tisíc a třetí 20 tisíc korun. Už pátého kola eClubu se mohl zúčastnit student nebo studentka jakékoliv vysoké školy. O vítězích rozhodovala mezinárodní porota, ve které zasedl například Miloš Endrle, technický ředitel a zakladatel společnosti Geewa, Pavel Zima, hlavní manažer Seznam.cz nebo Lukas Fittl ze společnosti Spark59, který sledoval prezentace z Německa online.

AKTUALIZACE: Jako vítěze porota vybrala Apeman boards (1. místo), BlindShell (2. místo) a Mixturam (3. místo).

Zástupci Apeman boards přebírají první cenu od Jana Šedivého (uprostřed).


Android grid



Největší šance dávám projektu Android grid. Není to ale jen proto, že jsem členkou týmu. Koncept, který představil Lukáš Hrubý, zaujal už dříve tím, že chce využít výpočetní kapacity androidích telefonů, když jsou v noci na nabíječce a na wi-fi a nedělají nic. Díky tomu by dohromady za použití velkého množství zařízení vznikla ohromná výpočetní kapacita. Za její pronájem by majitel telefonu dostal kredity, které by pak mohl využít například pro získání jinak placené aplikace.


Mixturam



"Namíchejte si svůj vlastní doplněk stravy," vybízí projekt Jan Kolařík a Tomáš Valenta se svým projektem Mixturam. Zákazníci si mohou na webu namíchat svůj vlastní multivitamín přesně podle toho, co potřebují tělu dodat. Při prezentaci dostali všichni porotci jako dárek lahvičku už namíchaných vitamínů, čímž soutěžící určitě upoutali jejich pozornost. Zajímavý projekt tedy snad najde své zákazníky, kteří se pustí do míchání vitamínů a nebudou se bát důvěřovat někomu jinému, než jsou ověřené tablety jako například Marťánci nebo Centrum.


ABC pro děti 



Pěkně vypadal program ABC pro děti, který představil Dušan Jenčík. Krásné prostředí a milý hlas na mobilní aplikaci učí děti jak psát písmenka. Tato tematika je velmi populární, což dokládá i fakt, že s ní soutěžil jiný tým i v předcházejícím kole eClubu. Uvidíme, jestli porota ocení podobný projekt i tentokrát.


Apeman boards



Tým Marka Česala a Petera Vittka představil longboardy značky Apeman boards. Kvalitně vyráběných longboardů se jim už podařilo několik prodat a vypadá to, že jsou na začátku svého úspěchu. Apeman boards je tak pro eClub trochu atypickým projektem, který se sám už rozjíždí, přesto soutěží o finanční cenu. Začínající značce může ale soutěž přinést hlavně pozornost potenciálních odběratelů a to pro ně možná bude důležitější než výhra například 20 tisíc. Při své prezentaci zaujali tím, že si pozvali kamarády, kteří pod okny Era světa, kde soutěž probíhala, jezdili na longboardech.  


BlindShell 



Projekt BlindShell Petra Svobodnika a Michala Cermana pracuje na rozhraní pro ovládání dotykových telefonů pro zrakově postižené. Projekt vypadá velmi užitečně a zdá se, že by mohl mít úspěch. Nejsem si ale jistá, zda překoná nedůvěru zrakově postižených vůči dotykovým telefonům, a ti si raději nepořídí klasický telefon, který je ale na ústupu, nebo například Blackberry. Budu ale se zájmem sledovat, jak se týmu podaří na aplikaci dál pracovat a rozšířit ji mezi zákazníky.


I Love Quizzes




Vladislav Iliushin velmi povedeně prezentoval svoji aplikaci I Love Quizzes, kde si můžete vytvořit vlastní kvízy a sdílet je s přáteli. Moc nadějí na výhru tomuto projektu ale nedávám, jelikož kvízy si může každý vytvořit například na Facebooku a také je rovnou sdílet. Myslím si ale, že pár uživatelů si aplikace najde, jen nevím, jak to bude s jejich ochotou zaplatit za rozšířené možnosti.


Clubbin



Projekt Clubbin, který představil Miroslav Mašat, připomíná trochu Foursquare a trochu Slevomat. Chce zjišťovat, kam lidé chodí za zábavou. Podle toho jim pak nabízet kupóny a ve spolupráci s kluby je tak přilákat do požadovaných podniků. 


Wallio



Wallio, které představili Adam Háyek a Emil Cieslar, mi hodně připomnělo už zaniklý Google Wave. Jakoby "nástěnka", na kterou umístíte hudbu, obrázky, odkazy, texty a můžete vše sdílet s přáteli.


hmmYes



hmm Yes je projekt Jana Veseckého a Michala Krále. Jak sami říkají, myšlenka na tuto aplikaci je napadla při pití piva. Chtějí nabídnout srovnávač obrázků.


The Next Big Generation



Projekt The Next Big Generation Václava Ridla a Filipa Kováře dost lidí překvapil. Chce totiž "motivovat děti, aby prožily kvalitní život" například tím, že elektronickým kartáčkem bude měřit, jak dlouho si dítě čistí zuby. Informaci zanese do komplexního systému, kde jsou další potomkovy úspěchy a povinnosti a na základě toho pak vyhodnotí, na jakou odměnu má dítě nárok. Jsem si celkem jistá, že tento projekt porota neocení. 


KurzyZive



Kurzy živě v podání Radka Kubici a Ivana Matosyana byla i porotci označena jako nejhorší prezentace, kterou za poslední dobu vůbec viděli. Plán na vzdělávací videa, která osloví skrze televizi sta tisíce diváků, byl prezentován v češtině, ačkoliv v podmínkách soutěže je anglický jazyk. Tým navíc začal promítat stránky a stránky "byznys plánu" místo skutečné prezentace. Naprosto jistě tento tým ocenění nezíská. 

Žádné komentáře:

Okomentovat